Antonen Palvelu

Kulttuuritapahtumien järjestäminen

«SIILI SUMUSSA» TAMPEREELLA

Osoite: Vanhan kirjastotalo.Keskustori 4, 33100 Tampere

Mariinski-teatterin yhteydessä toimiva pietarilainen lasten musiikkityöpaja Pikkolo tervehtii helsinkiläisiä!

Venäjänkielisillä helsinkiläislapsilla on vuoden 2015 syyskuusta lähtien ollut ainutlaatuinen tilaisuus osallistua kerran kuussa järjestettäviin Pikkolo-musiikkityöpajoihin ja konsertteihin. Soittimet Pikkolo-satumaassa –sarjan konsertit ovat olleet venäjänkielisiä.

Aleksanterin teatterissa Helsingissä nähdään 08.05.2016 Pikkolon hiekka-animaatio «HILJAISUUS HILJAISUUDESSA, ELI SIILI SUMUSSA», nyt myös suomenkielisin tekstein. Esitys on tarkoitettu 3 – 10 vuotiaille lapsille.

Пикколо Ёжик в тумане. Piccolo Siili sumussa. Tampere. Antonen palvelu

Esitys pohjautuu Sergei Kozlovin Siili sumussa –satuun ja Juri Norshteinin siitä tekemään animaatioon. Esityksessä on elementtejä myös muista Kozlovin saduista.

Esitys yhdistää sadunkertojan kertomuksen, vibrafonilla esitettyä klassista musiikkia ja hiekka-animaatiota.

Hiekka-animaatio on yksi erikoisimmista kuvataiteen lajeista. Taiteilija luo kuvia hiekasta yleisön silmien edessä: hiekkaa sirotellaan kerroksittain lasille ja tällä tavoin muodostuu mitä ihmeellisimpiä hahmoja. Hiekkahahmot muuttavat sulavasti muotoa ja projektorin avulla ne heijastetaan valkokankaalle.

Esityksen jälkeen lapsilla on tilaisuus taiteilijan ohjauksessa kokeilla hiekkaan piirtämistä ja näin omakohtaisesti kokea ja aistia tämän erityislaatuisen konsertin tunnelma.

Sadun kertojat ja piirtäjät:

  • Esityksen luoja ja juontaja musiikkitieteilijä Olga Pikkkolo (piccolosolo.ru)
  • SandArtist-hiekka-animaatiostudion taiteilija Oksana Kalinko
  • Aleksej Tšižik (vibrafoni)

Siili sumussa valittiin vuonna 2003 Tokion animaatioelokuvafestivaaleilla maailman kaikkien aikojen parhaaksi animaatioelokuvaksi.

Elokuva on valmistunut Sojuzmultfilmin studiolla vuonna 1975. Elokuvan ohjasi Juri Norshtein yhteistyössä vaimonsa, taiteilija Francesca Jarbusovan kanssa.

Animaatio perustuu Sergei Kozlovin satuun. Sergei Kozlov, joka kirjoitti sarjan satuja siilistä ja karhunpennusta, muistuttaa, että lapsetkin voivat olla surullisia, mietteliäitä, vaiteliaita ja hiljaisia. Lapset voivat katsella maailmaa ymmärtäväisin silmin ja samaistua hämärään

Kirjailijan ajatus inspiroi Norshteinia ja koko Sojuzmultfilmin väkeä. Liikuttava tarina kertoo siilistä, joka lähtee ystävänsä Karhunpennun luo juomaan teetä vadelmahillon kera ja laskemaan tähtiä. ”Piipun oikealla puolella olivat Karhunpennun tähdet, vasemmalla taas Siilin”. Mutta matkalla Siili joutuu sakeaan sumuun, kaikki ympärillä vaihtaa paikkaa ja sekoittuu. Lopulta kuperkeikkaa heittäneessä maailmassa omalta paikaltaan löytyy ystävä, samovaarin lämmöstä ja sen katajatuoksuisesta savusta… Jossakin salaperäisen sumun keskellä hirnahtaa hevonen.

Tällainen aihe vaati epätavallista animaatiototeutusta. Taiteelliset keinot, joilla Siilin saatiin haihtumaan sumuun, ovat kuitenkin periaatteessa yksinkertaisia. Sumu tuotettiin niillä keinoin, mitä silloin oli saatavilla. Siilin paperinen hahmo asetettiin valkoiselle pohjalle ja päälle ohut hiilipaperi. Kuva projisoitiin valkokankaalle ja samalla hetkellä, kun hiilipaperia ryhdyttiin nostamaan, Siili haihtui sumuun.

Elokuvan tekijät ovat ainutlaatuisella tavalla onnistuneet tavoittamaan sen herkkyyden, jolla lapsi havainnoi elämän ihmeitä ympärillään.

Olga Pikkolo, Pikkolo-musiikkityöpajojen ja luentosarjan vetäjä ja esityksen luoja, kertoo:

”Siili sumussa on yksi Pikkolon 40 esityksestä ja lasten suosikki. Vibrafonin ääni vaikuttaa lapsiin taianomaisesti niin että nämä, satuun uponneina, kuuntelevat sitä henkeä pidättäen ja hievahtamatta. Erityisesti heitä kiehtovat valkokankaan tapahtumat.

Kun vuosi sitten vierailin Juri Norshteinin pikkuruisella studiolla, niin ensimmäinen, mihin siellä kiinnitin huomiota, olivat seinille ripustetut lasten piirustukset Norshteinin animaatioiden aiheista. Esityksen jälkeen tekin voitte piirtää näitä hahmoja! Piirtäkää musiikkia!”

Venäjänkieliset Pikkolo-musiikkityöpajat jatkuvat Helsingissä vuosina 2016-2017. Työpajojen vetäjänä ja konserttien juontajana toimii Olga Pikkolo, pietarilainen musiikkitieteilijä, sadunkertoja, musiikkipsykologi ja Mariinski-teatterin lastenohjelmien vastuuhenkilö.

 

%d такие блоггеры, как: